Rómska únia chce, aby polícia vyšetrila incident spolu s Rómami

21.06.2013 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Predseda Strany rómskej únie Slovenska (SRÚS) František Tanko vyzýva ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), aby stredajší (19. 6.) zásah polície v Moldave nad Bodvou vyšetril aj za účasti Rómov. Doterajším tvrdeniam polície o adekvátnosti zásahu neverí, tvrdí, že "polícia sa bude brániť všetkými možnými prostriedkami".

SRÚS sa podľa Tankových slov aj písomne obráti na inšpekciu ministerstva vnútra. "Zrejme podáme aj trestné oznámenie," dodal. Na budúci týždeň sa plánuje stretnúť so zástupcami mimovládnych organizácií. "Chceme sa dohodnúť na proteste, ktorý by sme spoločne zorganizovali pred budovou ministerstva vnútra v Bratislave," uviedol Tanko.

Ako informoval, podľa správ od ľudí žijúcich priamo v inkriminovaných osadách v Moldave nad Bodvou stav šesťmesačného dieťaťa, ktoré pri zásahu polície upadlo do bezvedomia, je nezmenený. K zraneniu nemluvňaťa došlo podľa jeho slov tak, že policajti začali striekať v miestnosti, kde dieťa bolo, obranný sprej, tzv. kaser. Tanko zároveň neverí správam o tom, že jeden zo zadržaných Rómov v osade mal zaútočiť na príslušníka polície sekerou. "Róm by si nedovolil útočiť na policajta, lebo by vedel, čo by ho potom čakalo," vyjadril svoje presvedčenie Tanko.

Polícia už vo štvrtok (20. 6.) odmietla, že by pri stredajšom zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou konala nezákonne alebo brutálne. Akcia bola podľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Košice - okolie plánovaná a zameraná na pátranie po hľadaných osobách a veciach. Podľa občianskeho združenia ETP Slovensko, ktoré v komunitnom centre v rómskej osade poskytuje sociálne služby, pri zásahu tzv. kukláčov došlo k zraneniam viacerých ľudí, vrátane detí. Šesťtýždňové dieťa počas zásahu údajne dokonca upadlo do bezvedomia a museli ho sanitkou previezť do nemocnice. Polícia po zásahu predviedla na výsluch 15 osôb, dve osoby obvinila z útoku na verejného činiteľa. Jeden z obvinených mal podľa polície na jedného zo zasahujúcich zaútočiť zozadu sekerou. Ten útok v poslednej chvíli odvrátil rukou.
 

Vyberte región